Основні критерії вибору контролеру заряду

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Основні критерії вибору контролеру заряду

  Сучасні системи сонячних електростанцій складаються з чотирьох основних елементів – сонячних панелей, контролерів заряду, акумуляторів і інверторів. Без одного з цих пристроїв неможливе повноцінне функціонування всієї системи.

Основною функцією контролеру заряду є правильна передача енергії з сонячних батарей на акумулятор. З'єднання можна здійснити і напряму, без контролера, але в цьому випадку панель необхідно вимкнути при досягненні напруги в 14,4 Вольт. Тому що надлишок напруги викликає кипіння електроліту і вихід акумуляторних батарей з ладу. Однак, навіть якщо постійно контролювати заряд і своєчасно відключати сонячні панелі акумулятор буде зарядженим тільки на 80%. Це відбувається тому, що не виконується режим підтримуючого заряду при напрузі в 13,7 Вольт.

Основні види контролерів заряду

Найпростіший контролер заряду, який повністю виконує необхідні функції, представляє собою пристрій, який працює за принципом широтно-імпульсної модуляції. До тих пір, поки напруга акумулятора не перевищує 14,4 Вольт, він виробляє максимальний струм заряду. Після досягнення цієї напруги контролер, за допомогою принципу широтно–імпульсної модуляції, зменшує напругу до 13,7 Вольт, завдяки чому досягається 100% заряд акумулятора.

Другим видом пристроїв є МРРТ контролери. Їх основний принцип роботи полягає в тому, щоб знайти точку максимальної потужності сонячних батарей. Це досягається за наступних умов - оптимальна величина напруги і сили струму виходить, коли значення яскравості, нагріву панелі і кута падіння променів максимально ефективно.

Критерії вибору контролерів

Що вибрати і купити контролер заряду необхідно враховувати декілька основних параметрів. Вхідне значення напруги повинно перевищувати значення холостого ходу на 20%. Цей запас необхідний для забезпечення роботи всієї системи в аномальні дні. Сумарна потужність батарей не повинна перевищувати ємність розряджених акумуляторів, беручи до уваги запас в 20%. Важливим параметром є також захист пристрою від перегріву, перезарядки, коротких замикань. Це забезпечує безперебійну роботу всієї системи.

Кожен з видів контролерів для сонячних батарей має також і індивідуальні нюанси вибору. Вибираючи контролер широтно–імпульсної модуляції необхідно звертати увагу на робочі показники сили струму. Значення має бути вище або дорівнювати струму короткого замикання з запасом в 10%. Модель регулятора типу МРРТ повинна мати номінальну потужність, яка дорівнює або перевищує загальну ємність всіх використаних батарей у системі.

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 1
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Як вибрати контролер заряду