Контролери геліосистем - що це таке?

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Контролери геліосистем - що це таке?

 З метою обігріву та отримання гарячої води в сільських будинках і котеджах все частіше встановлюються геліосистеми, які дозволяють використовувати енергію сонця. Елементами регулювання та контролю процесів в таких пристроях є контролери геліосистеми.

Які функції виконує

Основними елементами геліосистеми є колектори, які можуть мати плоский або трубчастий вигляд. У цих колекторах відбувається поглинання сонячної енергії та нагрівання циркулюючого по ним теплоносія до температури від 90 до 140 ºС. У найбільш поширених двоконтурних системах теплоносій потрапляє в накопичувальний бак і нагріває воду в баку, що використовується для обігріву будинку або отримання гарячої води для гарячого душу або кухні. У більшості систем для прокачування теплоносія використовується спеціальний насос або насосна станція. В баку також знаходиться електричний нагрівач, який може бути використаний для додаткового нагрівання води при необхідності.
Обов'язковими елементами установок, в яких теплоносій прокачується насосом, являються 
контролери геліосистем. Основними завданнями таких приладів є управління процесом нагрівання теплоносія та контроль працездатності всієї системи. Ці завдання виконуються відповідно до програм контролера на основі інформації, отриманої від датчиків температури.

Основні функції контролерів:

  • Автоматичне регулювання роботи циркуляційних насосів в залежності від різниці температур в колекторах та накопичувальному баку;
  • Забезпечення стабільної роботи системи та швидкого нагрівання до вказаної температури;
  • Оптимізація споживання електроенергії насосами. При необхідності контролер може ступенево або плавно змінити продуктивність насосу і, відповідно, спожиту насосом потужність.

Види

Залежно від типу установки можна купити контролер геліосистеми різної якості - від найпростіших до складних, контролюючого поля геліосистеми на складних алгоритмах.
У той же час більшість контролерів універсальні і мають стандартні функції відображення на вбудованому дисплеї видів інформації:

  • дата і час;
  • температура в колекторі та накопичувачі;
  • робочих режимів системи;
  • несправність датчиків температури;
  • аварійного стану.

Багато контролерів мають порти для підключення до комп'ютера для передачі даних і подальшого їх аналізу. Є моделі, які дозволяють передавати дані про роботу геліосистеми, безпосередньо на обслуговуючу організацію, яка у разі виникнення проблем надсилає фахівців для їх вирішення.

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 1
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Види та функції контролерів геліосистем