Чи працюють сонячні батареї вночі

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Чи працюють сонячні батареї вночі

 Сонячні батареї (або модулі) набирають все більше поширення. В останні десятиліття їх починають активно використовувати не тільки для дачі або котеджів, але й для безперебійного енергопостачання в промисловості. Конче необхідний нам електричний струм, в який безпечні і екологічно чисті сонячні батареї перетворюють енергію сонця, може бути використаний для повсякденних потреб.

Перед покупкою і установкою системи сонячних батарей, багато людей задається питанням, як відбувається перетворення природної енергії в електрику і чи працюють модулі вночі.

Принцип роботи сонячних батарей

Енергія, яку послає на нашу планету сонце, дійсно величезна. У ясну погоду, на один квадратний метр поверхні землі припадає близько тисячі Ватт сонячної енергії. Використовуючи це багатство, ми можемо суттєво зменшити споживання невідновлюваних джерел енергії.

Багато хто представляють сонячні батареї, як пристрій, який здатний поглинати і накопичувати в собі енергію сонця. Насправді цей процес трохи складніший. І в ньому, на додаток до сонячних модулів, що переробляють енергію сонця в електричний струм, беруть участь акумуляторні батареї, контролер заряду батареї, інвертор і вимикач, який дозволяє при відключенні подачі електроенергії переключати підключені до електромережі прилади на аварійну мережу.

Сонячне світло поглинається за допомогою спеціальних фотоелектричних перетворювачів, які і перетворюють цю енергію в електричну або теплову. Далі в цьому процесі генерується постійний струм, який може бути використаний негайно або може накопичуватися в акумуляторі з метою його подальшого використання.

Акумуляторні батареї необхідні для того, щоб накопичувати всю ту електроенергію, яка була згенерована сонячними модулями. Функція контролера заряду акумулятора полягає у захисті від надлишкової енергії в батареї. А для того, щоб забезпечити повністю безпечне обслуговування використовуються автомати або вимикачі. Інвертор перетворює струм, отриманий від модулів: із постійного в змінний, який і необхідний для внутрішньої електромережі.

Як відрізняється робота батарей в різний час доби

Різниця в роботі модулів обумовлена не тільки порою року, але й часом доби. Перед купівлею батарей  не зайво вивчати це питання: як працюють сонячні батареї, коли немає сонця, та наскільки вони ефективні в зимовий період.

Відомо, що сонячні модулі використовують не саме тепло сонця, а сонячне світло. Тому, незважаючи на те, що взимку світловий день коротший, навіть в цю пору року вони можуть працювати досить добре, особливо якщо день не дуже хмарний. Але тільки світлу пору доби. Вночі, коли сонце не світить, сонячні модулі не виробляють енергію. Це не заважає використовувати отриману і трансформовану раніше енергію для освітлення вулиць, енергопостачання будівель, для зарядки електричних приладів і навіть на космічних апаратах.

Батареї, які працюють вночі

І все-таки незважаючи на те, що поки у нас не має можливості використовувати сонячні батареї на повну силу і вночі, вчені не залишають спроб удосконалити систему. Так, вченими Гарварду і Масачусетського технологічного інституту розробляється технологія отримання дешевої сонячної енергії, яка здатна працювати і після заходу сонця.

Ідея ґрунтується на тому, що панелі зможуть конвертувати не тільки безпосередньо сонячні промені, але і інші хвилі - промені, які були вироблені вночі будинками, землею, дорогами і майданчиками, нагрітими сонцем за день. Таким чином, тривалість світлового дня буде не так важлива, і сонячні модулі зможуть продовжувати свою роботу в нічний час доби.

Та поки про масове виробництво таких батарей говорити не варто, можливо вже через декілька років ми зможемо користуватися удосконаленою версією. Поза всяким сумнівом, нова розробка може широко використовуватись в різних сферах, популяризуючи енергію сонця як безкоштовну альтернативу природному газу та вугіллю.

Популярні: Сонячні батареї

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 1
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Перспективи роботи сонячних батарей вночі