Функції антиконденсатного клапану

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Функції антиконденсатного клапану

 Сучасні твердопаливні котли, що використовуються в системах опалення оснащені низкою пристроїв, які дозволяють забезпечити безпеку і надійність цих систем. Одним з таких пристроїв є антиконденсатний клапан (АК).

Навіщо потрібен АК?

Робота твердопаливного котла заснована на використанні тепла, отриманого від спалювання палива твердих сортів. До цього палива відносять дрова, палети, брикети й т.д. У процесі горіння цього палива виділяється водяна пара, маса якої може досягати 15-35% від маси палива. Якщо котел недостатньо нагрівається, то ці пари можуть почати конденсуватись і осідати на теплообміннику і в димарі. У той же час з водою на поверхні теплообмінника буде осідати сажа і дьоготь. У результаті впливу води на металевій поверхні теплообмінника буде корозія, що може суттєво скоротити термін служби приладу. Сажа і дьоготь зменшують тягу і теплообмін, внаслідок чого ефективність системи опалення погіршиться. Крім того, дьоготь може запалитись, що погіршує пожежну безпеку.

Основні функції антиконденсатного клапану це забезпечення швидкого нагрівання котла і запобігання конденсації пари.

Як працює АК?

АК являє собою триконтактний клапан, який зазвичай ставлять у зворотну магістраль в безпосередній близькості від котла. Особливістю такого клапану є те, що його робота визначається температурою теплоносія, що проходить через нього.

У той же час є 3 етапи роботи АК:

  1. При увімкненні котла, коли температура теплоносія менше заданій при настройці клапана температури, АК перекриває подачу холодної води з акумулятора і відкриває лінію бойпасу. Тобто вода проходить по ближньому кругу. Завдяки цьому відбувається швидке нагрівання теплоносія.
  2. При перевищенні температури води в лінії бойпасу температури установки клапану, то АК відкриє зворотний трубопровід з акумулятора. Таким чином, гаряча вода змішується з лінії бойпасу і холодною водою з акумулятора.
  3. При перевищенні температури яка виходить з АК води температури установки на 10 градусів, лінія бойпасу вимикається, і повне включення лінії з акумулятора. У цьому режимі система продовжує працювати, до повного вигорання палива.
  4. При завантаженні нового палива процес повторюється.

Конструкція

Конструкція АК складається з латуньового або бронзового корпусу, пружин з нержавіючої сталі, латунні затвори, кришки і термостатичного елементу з фіксованою установкою на певну температуру. Зазвичай в дизайні є також отвори для установки термометрів, з якими можна допомогти контролювати температуру рідини при вході, виходу АК і в магістралі бойпасу. Герметичність конструкції забезпечується ущільнювальними кільцями.

Коли температура рідини збільшується, термостатичний елемент, змінюючи свої геометричні розміри, впливає на затвор. Затвор закриває лінію бойпасу і відкриває вхід системи опалення.

АК може працювати при температурі від 5 до 100 градусів, а температура налаштування запуску може лежати в діапазоні від 45 до 70 градусів. Температура повного закриття зазвичай перевищує температуру налаштування на 10 градусів.

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 2
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Доступно про антиконденсатний клапан
    • 5
    • 01.04.2020
    • Гость
    Очень доступно о антиконденсационном клапан.