Як працює сонячна батарея і з чого складається

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Як працює сонячна батарея і з чого складається

 Раніше сонячну енергію використовували тільки для обігріву при допомозі дзеркал, в наш час є можливість використовувати енергію сонця для виробництва електроенергії, використовуючи сонячні батареї. Давайте проаналізуємо, як працює сонячна батарея.

По науковому, сонячні батареї називають фотоелектричні перетворювачі сонячної енергії (ФЕП). Принцип роботи сонячної батареї був розроблений більш ніж 35 років тому, але її активне застосування почалося відносно недавно. Щоб знайти необхідні панелі для системи, яка потрібна вам для забезпечення енергією, необхідно розуміти основні принципи роботи сонячних батарей.

Як працює сонячна батарея і з чого складається

Часто сонячні елементи виготовляються з такого матеріалу як кремній, який є причиною високої ціни сонячних батарей. Сонячні батареї являють собою певну кількістьHttps://hexagon-energy.com.ua/imgs/s4.jpg фотоелектричних елементів (фотоелектричні перетворювачі або сонячні колектори), завданням яких полягає в перетворенні енергії з сонячної в електрику. Перетворювачі це дві не товсті панелі, складені разом.

Одну з таких панелей поривають бором, другу такою речовиною, як фосфор. На панелях покритих фосфором утворюються вільні електрони, а на вкритих бором - відсутні електрони. Електрони приходять в рух через вплив сонячного світла, і в ході цього руху, формується електричний струм між частинками. По мідним, не великої товщини, смужкам, які припаюють до пластин, від них береться струм.

Панелі сонячної батареї шунтуються діодами. Часто їх чотири штуки, один діод на чверть батареї. Вони виконують захисну функцію - діоди захищають від поломки кожну з компонентів пластину батареї, які з певних причин, на деякий час, не отримують сонця. Сонячними батареями виробляються на чверть менше енергії, ніж при повному сонячному освітленні поверхні панелей батареї.

Принцип роботи сонячної батареї та її різновиди

Електроенергія, отримана на батареях, накопичують в акумуляторах, а потім віддають в систему. Коли ємність, що надходить до акумулятор, перевищує їх власний заряд, акумулятор почине заряджатися.

Для підзарядки кишенькового ліхтарика, досить однієї пластини виготовленої з кремнію. Виходячи з цього, чим більше розмір панелі, тим більша кількість енергії, отримується від неї. Панелі скріплені між собою, які пропускають через себе ультрафіолет, покривають ламінуючою плівкою, і прикріплюються до скла. Об’єднані шари вносять в алюмінієві каркаси.

Є 2 різновиди сонячних батарей, зроблених з полікристалічним і монокристалічним кремнієм. Їхня відмінність полягає в технології виробництва, тому вони мають і різний коефіцієнт (ККД): 17,5% в монокристалічному та 15% в полікристалічному кремнії.

Найважливішим критерієм фотоелектричних перетворювачів, що впливає на економічність всієї установки - це її корисна потужність. Цей показник визначається поточним струмом і напругою, які залежать від потужності сонячного світла, що падає на панелі сонячних батарей. Сподіваємося, питання про те, що таке сонячні батареї  і як працює пристрій стало зрозуміло!

Популярні: Сонячна панель | Сонячні батареї 

 

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 1
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Робота сонячної батареї та її різновиди