Комплектуючі для сонячних батарей: які є і для чого потрібні?

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Комплектуючі для сонячних батарей: які є і для чого потрібні?

 Альтернативна енергетика тихо, але невблаганно прогресує. Сонячні батареї, панелі і модулі в даний час - товар активного попиту. У великих масштабах вони купуються державою для розвитку промислових і сільськогосподарських напрямків. Крім того, все частіше і частіше сонячні системи зустрічаються в повсякденному житті: стало модним купувати зарядки для стільникових і ноутбуків з невеликими сонячними панелями, обладнати заміські будинки автономними альтернативними системами енергопостачання.

Комплектуючі для сонячних батарей різноманітного призначення з’явились на ринку збуту.

Давайте розберемося, для чого потрібні хоча б деякі з них:

1. Контролер заряду

Цей пристрій відповідає за якість перетворення світла в електричну енергію.

В найпростіші сонячні батареї ставлять модель контролеру ON/OFF. При прямому підключенні пристрою безпосередньо до акумулятра, струм і напруга починають рости поступово. Зарядка автоматично зупиняється, як тільки досягається максимальна напруга на клемах заряджуваного пристрою. Насправді, цього недостатньо для повного заряду підключеного обладнаня, але пристрій сигналізує про завершення операції.

Проблему усуває покупка контролера заряду іншого виду: PWM або MPPT. Вони не дозволяють напрузі досягти граничного значення і підтримують його на деякому постійному рівні.

2. Інвертор

Найчастіше його ставлять під сонячні модулі в приватних будинках. Прилад перетворює постійний струм з сонячних панелей на змінний струм з звичайною напругою в 220 вольт. Згенероване живлення підходить для експлуатації побутової техніки. Потужність інвертора розраховується в залежності від загального навантаження пристроїв в мережі.

Крім того, синхронні інвертори дозволяють не тільки використовувати сонячну енергію для побутових потреб, але і зберігати її частину в акумуляторах.

3. Акумулятор

Накопичує енергію для її подальшого використання. При виборі акумулятора, дивіться на термін експлуатації і умови обслуговування пристрою. Розповсюджені види:

а) Стартерні батареї.

Дешево, але не найкращий вибір. Частина енергії буде втрачена на саморозряд (витік струму), а умови для підтримання роботи акумулятора часто досить суворі: принаймні потрібне приміщення з хорошою вентиляцією.

б) Гелеві акумулятори.

Невибагливі в обігу, але коштують дорожче, ніж стартерні. Термін служби невеликий, але низький саморозряд.

в) AGM батарея

Із плюсів: малий розмір; можна поставити, де завгодно; швидко заряджається; має розумну ціну; можливо перевозити зарядженим. Із мінусів: недовго живе.

г) заливні і герметичні акумулятори.

Слугують довго, добре працюють, коштують дорого. Такі батареї підходять для сонячних систем з виробляємою потужністю від 500 Вт, можливо взяти і на меншу, але особливого сенсу в цьому нема. Забезпечують довге безперебійне функціонування агрегатів.

Популярні: Сонячні панелі | Сонячні батареї

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 1
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Сонячні батареї та необхідні комплектуючі для сонячної станції