Як вибрати сонячні панелі

ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. ПРОДАЖ, ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ.
Як вибрати сонячні панелі

21 століття надає відмінні можливості для отримання енергії з самих різних джерел. Використання сонячної енергії для енергоживлення набуває все більшої популярності. Може здатися, що такі системи досить прості, тому що вони складаються з невеликої кількості компонентів:

  • акумулятор;
  • фотоелектричні модулі;
  • інвертор;
  • контролер заряду.

Однак, щоб всі ці елементи працювали злагоджено, як єдине ціле, необхідно вибрати їх правильно один до одного і коректно підключити.

Параметри

При виборі сонячних панелей для енергоживлення приватного будинку необхідно відштовхуватись від низки технічних параметрів цих пристроїв:

  • вид експлуатованих фотоелементів;
  • вихідна напруга;
  • геометрія модуля (його розміри).

Щоб зробити правильний вибір, необхідно детально розглянути кожен з них.

Геометрія модуля

Один з найважливіших показників системи електропостачання любого типу є його потужність, тобто кількість виробляємої енергії. У випадку з сонячними панелями потужність сильно залежить від геометрії поверхні, а саме - від розмірів її площі. Так, краще використовувати 1 панель з великою поверхнею, ніж кілька малих. Навіть якщо за сумою їх площі однакові, зносостійкість в першому випадку набагато вища, тому що кілька дрібних панелей потрібно з'єднати між собою, а це менш надійний варіант.

В основному вихідна напруга становить стандартно 12 В, але часто можна зустріти моделі потужністю 24 В. У більш потужних елементів є вигідні відмінності за фізичними параметрами - менші робочі струми, що забезпечує менший діаметр кабелів. Це позитивно впливає на надійність системи, тому що провідники будуть нагріватися в меншій мірі, а тому, і прослужать помітно довше.

Незважаючи на це, панелі з напругою 12 В є більш поширеними. Це пояснюється тим, що така напруга найбільш відповідає вхідній напрузі інвертора і повністю підійде для невеликих систем енергопостачання приватних будинків. З'єднання елементів здійснюється в 2 етапи:

  1. Спочатку деталі з'єднуються послідовно з утворенням рядів (їх ще називають «стрінги»). Це дозволяє отримати необхідну напругу системи.
  2. Потім ці ряди з'єднують паралельно, щоб отримати оптимальне значення потужності струму.

Тип фотоелементів

Цей параметр визначається складом матеріалу. У більшості випадків основою є кремній різної структури. Найбільш поширені представлені в таблиці.

Тип панелі

ККД

Порівняльна вартість

Зовнішній вигляд

Полікристалічні

12-14%

Нижче

Квадрати синього кольору

Монокристалічні

16-18%

Вище

Нагадують квадрати чорного кольору

Цікаво, що обидва ці типи фотоелементів можуть видавати різну потужність при однаковій площі поверхні. Відмінність - на користь монокристалів,  у яких, відповідно, і вище коефіцієнт корисної дії (ККД).

Якщо говорити про приблизну ціну, то в основному вона залежить від потужності фотоелементу - близько 100 доларів за 100 Ватт.

Вибір фотоелементів в районах з хмарним кліматом

Структура поверхні кристалічних фотоелементів неоднакова. Полікристали орієнтовані в просторі по-різному, монокристали - однаково. Це впливає на особливості їх роботи в похмуру погоду. Перші виробляють невелику кількість енергії, другі - набагато менше. Цей факт буде корисний при виборі панелей в районах з великою середньорічною кількістю хмарних днів.

Якщо клімат місцевості в основному занадто хмарний, доцільно використовувати не кристалічні, а аморфні фотоелементи. Кріпляться вони на проблемні за структурою поверхні або на дах із полікарбонату (за допомогою спеціального клею). Аморфні елементи прекрасно уловлюють розсіяне сонячне світло, тому найбільш популярні в північній місцевості.

Останнім часом серед аморфних фотоелементів з’явився новий клас продукції – сонячні мікроморфні батареї. Ці пристрої фіксують наразі з звичайним (видимим очима) сонячним світлом ще і промені інфрачервоного спектру. Завдяки цій особливості вони не надто залежать від кута нахилу і сторони світу поверхні, на якій їх змонтують. Крім того, на їх виробництво витрачається меншу кількість кремнію, що знижує собівартість продукції. Це в подальшому призведе ще до більшої їх популярності завдяки низький вартості.

Типи фотоелементів

Іншим важливим параметром фотоелементів є їх тип, який сильно впливає на якість (розміщені в порядку спаду):

  • А - з часом втрачають потужність близько 5%;
  • В - втрати потужності до 30%;
  • C - втрати при використанні понад 30%.

Монтаж сонячної панелі

 В склад конструкції сонячної панелі, яка складається з легкої рами, включають:

  • фотоелектричний елемент;
  • ламінована плівка;
  • скло з властивістю антиблику;
  • з’єднувальна коробка.

Щоб уникнути перегріву і вигоряння фотоелемента, його захищають діодом. Це забезпечує безперебійну роботу сонячної панелі, навіть якщо деякі з його фотоелементів вийшли з ладу.

Ламіновану плівку використовують для того, щоб звести до мінімуму втрати від заломлення світла, а також від несприятливих зовнішніх факторів (частинок вологи, пилу, атмосферних опадів).

Купівля сонячної панелі

Такі придбання здійснюються з розрахунком на довгострокове використання, відповідно, і вибір постачальника слід робити свідомо. Зверніть увагу на відгуки, ділову репутацію, термін присутності на ринку відповідної компанії. Краще розглядати тільки перевірених виробників. При цьому з досвіду відомо, що гарантія на сонячні батареї оптимально складає не менше 10 років справної роботи (тобто без заміни її елементів і ремонтних робіт).

Популярні: Сонячні панелі | Сонячні батареї

автор: ГЕКСАГОН-ЕНЕРГІЯ
Відгуки по статті :
средній рейтинг: 5  відгуків: 1
Написати відгук
    • 5
    • 05.04.2020
    • Гість
    Вибір, купівля та монтаж сонячної панелі